[...] 5(!) mld złotych. Do ww. najczęściej występujących niedoborów mikroskładników (omówionych wyżej) należy dodać te specyficznie występujące. Mam tutaj na myśli niedobory: witaminy B12 - dotyczy zwłaszcza osób na diecie wegańskie jodu - dotyczy zwłaszcza osób o niskim spożyciu jodu w żywności np. takich osób, które nie stosują soli jodowanej [...]
Na suchość skóry może wpływać wiele czynników, w tym także odwodnienie, procesy starzenia, zmiany sezonowe, alergie oraz niedobory mikroelementów. W zależności od przyczyny pielęgnuje się ją i leczy, różnymi metodami. Mogą to być lecznicze i nawilżające maści, stosowanie olejków, picie większej ilości wody czy uzupełnianie witamin i minerałów. [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, w swoim znaczeniu obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność i/lub hiperinsulinemię, dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy współwystępujący stan prozapalny i prozakrzepowy. Produktem, który warto wypróbować, jest berberyna. Ma wyraźny wpływ na oporność [...]
[...] poposiłkową, a tłuszcze pochodzące z ryb (z grupy omega-3) regulują stan zapalny (który jest związany z występowaniem większości chorób). Ponadto w tłuszczach występują witaminy A, D, E, K, których nie trzeba nikomu przedstawiać, niezmiernie ważne dla funkcjonowania ustroju. Witaminę D uznaje się bardziej za hormon, wpływa, chociażby na [...]
[...] uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na podobieństwo budowy, jak sugerują specjaliści, efektywnymi zamiennikami ubichinonu mogą być też menachinony, czyli związki z grupy witaminy K2. I [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
[...] O ile jest możliwe zbilansowanie diety wegańskiej w taki sposób, aby bez problemu pokryć zapotrzebowanie na większość z nich, tak wydaje się, że w przypadku kwasów omega 3, witaminy B12 oraz witaminy D3 nie obejdzie się bez dodatkowego wsparcia w postaci suplementacji, lub żywności wzbogaconej tymi związkami. Będąc Weganami, musimy zdawać sobie [...]
[...] dla chrząstki stawowej i ciałka szklistego oka. Suplementacja preparatami kolagenowymi jest bezpieczna i może mieć duże znaczenie dla sportowców. Dostarczanie dużych dawek witaminy C również może mieć znaczenie dla ilości kolagenu w ustroju, gdyż współuczestniczy w syntezie kolagenu. Ze względu na chorobę Creutzfelda-Jacoba (CJD) popularność [...]
Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]
[...] receptory, które reagują na witaminę D. Dlatego też od kilku lat dość wyraźnie sugeruje się, aby włączyć ją do stałej suplementacji. Liczne badania wskazują, że niedobory witaminy D są powszechne. Oznacza to, że większość z nas nie spożywa jej w odpowiednich ilościach. Wiele publikacji pokazuje wyraźny związek pomiędzy brakiem odpowiedniej [...]
[...] kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg niacyny 0,054 mg witaminy B6 26 µg kwasu foliowego 0,24 mg witaminy E 0,2 µg witaminy K 14 mg wapnia 2,4 mg żelaza 32 [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Zanim odpowiem na pytanie tytułowe, sądzę, że warto wpierw przypomnieć, jak ważne jest spożywanie odpowiednich ilości witaminy C. Zapewne bowiem prawie wszyscy znają rolę tej witaminy w aspekcie dbanie o odporność naszego organizmu. Jednak, jak za chwilę przeczytacie, witamina C może być przydatna w znacznie większej ilości zastosowań. Witamina [...]
Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]
[...] ten ostatni podpunkt, czyli produkcja energii i procesy przyswajania węglowodanów, w szczególności glukozy, która jest "paliwem" dla mózgu. Warto również wspomnieć, że witaminy z grupy B nie są magazynowane w naszym organizmie, z tego powodu należy zadbać o ich stałą podaż zarówno z pożywieniem, jak i w postaci kompleksów witamin. Witamina [...]
[...] doskonałym sposobem na to, aby pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają wiele struktur w naszym ciele. Niektóre ze źródeł naukowych donoszą, że odpowiednia dawka witaminy C skutecznie ogranicza dolegliwości bólowe chorób zwyrodnieniowych. Minimalna dawka witaminy C powinna wtedy wynosić około 500 mg na dobę. W przypadku ostrych stanów [...]
[...] jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne działanie antyoksydacyjne, jednak to nie jest wszystko. Dlaczego VITAMIN C SLOW RELEASE? Okres półtrwania witaminy C, czyli czas, w którym połowa [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
[...] jednocześnie źródeł wapnia i żelaza, jednak nie należy eliminować wapnia całkowicie z diety. Z kolei najważniejszym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego w posiłku mięsnym lub rybnym zawsze powinna towarzyszyć surówka. Czynnikami wspomagającymi wchłanianie żelaza są także kwasy organiczne, np. kwas [...]